Tėtės tarkuota košukė (0)
Mūsų virtuvėje dažniau už mamą sukdavosi tėtis. Skaniai ir mama gamino, bet tėvelio patiekalų labiau laukdavome, ypač dviejų – tarkuotos košukės ir troškintų kiaulės kojukių. Manau, kad šie patiekalai buvo firminiai ne vienoje šeimoje. Viliuosi, kad priminusi jų receptus, ne vienuose namuose pakvips vaikystės maistu.
Tėtis sakydavo, kad tarkuotos košukės patiekalas į šeimos meniu yra atėjęs dar iš jo mamos bobutės. Gaminti labai paprasta. Nuluptas bulbes sutarkuoji burokine tarka, padruskini, papipirini dar įdedi smulkiai supjaustytą cibulio galvą, gali įmušti kiaušinį ir gerai viską išmaišyti mediniu šaukštu. Į keptuvę dedi kiaulės riebalų, nes dauguma alytiškių tuomet augino kiaules. Įkaitus riebalams, supili visą masę. Kepant reikia vis pamaišyti, o pabaigoje stipriau apkepinti vieną ir kitą košukės pusę. Valgydavome užgerdami pienu arba rūgpieniu.
Skanumėlis! Rašau, o man net seilės burnoje renkasi… Senokai kepiau, būtinai išsikepsiu. Ją dažniau gamina mano broliai. Šeimoje ši patiekalą taip ir vadinome – tėtės tarkuota košukė.
Nors košukė ir labai skani, bet man dar skanesnės buvo virtos ir ketaus puode apkeptos kiaulės kojukės.
Jas tėtis išvirdavo vandenyje su druska, lauro lapais, pipirais ir svogūnu. Virdavo ilgai, kol jos sukrisdavo. Tuomet išimdavo ir sudėdavo į ketaus puodą anuomet špyžiniu vadintą, uždengdavo dangčiu ir dėdavo į įkaitusią plytos (pečiuko) dukofkę.
Kol mes parlėkdavome iš mokyklos, jos stipriai apskrusdavo, odelė tapdavo geltona ir traški. Nieko skaniau nesu lig šiol valgiusi.
Irena Matažinskaitė-Lazickienė,
šakninė alytiškė
Komentarai
Palikite savo komentarą