Rudeniu kvepiantys desertai su moliūgais (1)

desertai su moliugais
Tikras rudens akcentas – ryškiaspalvis, vasaros saulę sugėręs moliūgas. Rudenį moliūgai gali būti ne tik puiki virtuvės dekoracija, troškinių ingredientas, bet ir puikaus deserto pagrindinis smuikas. Ypatingas aromatas, minkšta tekstūra – idealiai tinka šaltiems rudens vakarams. Dalinamės keliais moliūgų desertų receptais, kurie tikrai jus nustebins.

Greitas ir paprastas moliūgų pyragas

Ingredientai:

400 g. moliūgo
200 g. cukraus
150 g. sviesto
250 g. miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
3 kiaušiniai
½ citrinos sulčių
100 g mėgstamų riešutų
2 šaukšteliai cinamono
½ šaukštelio maltų gvazdikėlių
½ šaukštelio malto kardamono
1 šaukštelis vanilinio cukraus
Žiupsnis druskos

Gaminame:

Sutarkuojame moliūgą burokine tarka. Užberiame žiupsnelį druskos ir supilame citrinos sultis. Stipriai paspaudome, kad moliūgai šiek tiek suminkštėtų ir pradėtų skirtis sultys.

Sviestą išlydome ir sumaišome su cukrumi, kiaušiniu, miltais iki vientisos masės, kol nebeliks cukraus granulių. Suberiame prieskonius, kepimo miltelius ir išmaišome.

Nuspaudžiame tarkuotus moliūgus ir sumaišome su miltų mišiniu. Dedame smulkintus riešutus.

Kepimo formą ištiesiame kepimo popieriumi arba patepame sviestu. Pilame pyrago masę.

Pyragą šauname į 180°C įkaitintą orkaitę, 50-60 minučių, kol viršus gražiai paruduos.

 

Amerikietiško stiliaus moliūgų pyragas

Turbūt daugeliui moliūgų pyragai turi stiprią asociaciją su amerikietiškais filmais, jaukiai rudeniui išpuoštais namais ir plačiai Amerikoje švenčiama Padėkos diena. Jei dar nebandėte Amerikietiško moliūgų pyrago, rekomenduojame šį receptą! Rudeniški parduotuvių akcijų leidiniai pilni akcijų produktams, kurių prireiks būtent šiam pyragui, tad pasinaudokite proga.

Ingredientai:

Pagrindui prireiks:

250 g. miltų

175 g. sviesto

115 g. šalto vandens

1 šaukštas obuolių acto

1 šaukštas cukraus

1 šaukštelis druskos

Įdarui:

500 g. moliūgo

70 g. cukraus

2 kiaušinių

1 kiaušinio trynio

150 ml kondensuoto pieno

70 ml grietinėlės

4 šaukštai klevų sirupo

1 šaukštelis vanilinio cukraus

1 šaukštelis cinamono

1/2 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio malto imbiero
1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių

1/4 šaukštelio malto muskato

Gaminame:

Pirmiausia pasiruošiame moliūgo piure. Atpjauname reikiamo dydžio moliūgo gabalą, išimame sėklas ir kartu su visa oda dedame ant kepimo skardos. Kepame apie 50 minučių, 200 laipsnių temperatūroje. Iškepus moliūgui, minkštimas turi lengvai išsiskobti. Atvėsiname ir sutriname iki vientisos masės.

Pasigaminame sviestinę tešlą pyrago pagrindui. Miltus, cukrų ir druską sumaišome inde dedame nedideliais gabalėliais pjaustytą sviestą. Pirštais arba šakutės pagalba sutriname iki vientisos masės. Švelniai maišant supilame actą ir vandenį. Suformuojame tešlos kamuolėlį, bet per daug neminkome, kad sviestas nepradėtų tirpti. Paliekame šaldytuve pailsėti mažiausiai 1 valandą.

Iškočiojame tešlą, ją dedame į 25 cm skersmens apvalią formą ir paliekame šaldytuve pailsėti dar 30 minučių. Pagrindą pakepame 220 laipsnių orkaitėje 30 min. Tešlos viršus turi lengvai paruduoti.

Pasiruošiame įdarą: kiaušinius išplakame su cukrumi, druska ir visais prieskoniais. Supilame kondensuotą pieną, klevų sirupą, grietinėlę, išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome moliūgo piure.

Įdarą supilame ant pagrindo ir kepame 160°C temperatūroje vieną valandą.

Pyragas prieš patiekiant pilnai atvėsinamas, valgomas su plakta grietinėle.

 

Moliūgo ledai, kuriems neprireiks ledų gaminimo aparato

Netikėtas, bet itin paprastas ir ypatingas receptas. Šiuos moliūgo ledus pagaminsite vos iš kelių ingredientų, be ledų gaminimo aparato, o jų skonis nustebins net ir didžiausius moliūgų skeptikus.

Ingredientai:

130 g. moliūgų tyrės (gamybos eiga Amerikietiško pyrago recepte)

300 ml graikiško jogurto

1/2 indelio saldinto sutirštinto pieno

1 šaukštelio moliūgų pyrago prieskonių mišinio, arba mišinio iš cinamono, kardamono, gvazdikėlių

1 tarkuotos apelsino žievelės

3 šaukštų brendžio

Naudodami mikserį moliūgų tyrę plakite su sutirštintu pienu. Kai masė taps vientisa pamažu sudėkite graikinį jogurtą, prieskonius, apelsino žievelę, brendį ir kruopščiai suplakite viską kartu.

Paruoštą masę supilkite į indą atsparų šalčiui, uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldiklį.

Kad ledai būtų minkštos ir malonios tekstūros tereikia juos palaikyti 10 minučių kambario temperatūroje prieš patiekiant.

Desertai su moliūgais Lietuvoje dar nėra plačiai paplitę, tačiau yra tikrai verti jūsų dėmesio! Eksperimentuokite su mėgiamais prieskoniais, saldiklius keiskite medumi ir atraskite savo mėgstamą moliūgų skonį. Tikimės, kad akcijų leidiniai prisidės prie jūsų atradimų sezoninėje virtuvėje, kadangi galėsite norimus išbandyti produktus nusipirkti už mažesnę kainą.

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.