Pa­tie­ka­lų kū­rė­jas Ma­go­me­das – apie idi­liš­ką va­ka­rie­nę ir au­ten­tiš­ką ku­ge­lį (0)

Aldona KUDZIENĖ, aldona@alytausnaujienos.lt
Magomedas
Alytaus „Žu­vin­to“ tur­gu­je vei­kian­čių „Bel­ly mais­to na­mų“ va­do­vas Ma­go­me­das Sa­lam Ve­li­jev (nuotr.) tei­gia, kad to­kį pa­va­di­ni­mą vir­tu­vei pa­rin­ko dėl įdo­mu­mo ir pa­trauk­lu­mo. „Bel­ly“ lie­tu­viš­kai bū­tų „pil­vu­kas“, tai­gi esa­me „Pil­vu­ko mais­to na­mai“, – šyp­so­si Ma­go­me­das, ku­li­na­ri­nia­me ver­sle be­si­su­kan­tis dvy­li­ka me­tų. Nors jo tė­tis – ku­li­na­ras, įkvė­pi­mas šiai veik­lai at­ėjo ne iš kar­to, pa­leng­va kry­po.

„Mū­sų vir­tu­vė – tra­di­ci­nė, ma­dų ne­si­vai­ko­me, ga­mi­na­me tai, kas po­pu­lia­ru bu­vo dau­ge­lio vai­kys­tė­je, jau­nys­tė­je, ką mė­go ga­min­ti mū­sų tė­vai. Pa­vyz­džiui, mes siū­lo­me bu­ro­kė­lių vi­nig­re­tą, tie­sa, aly­tiš­kiai šią dar­žo­vę va­di­na ki­taip, barš­te­liais“, – sa­vos vir­tu­vės ten­den­ci­jas api­bū­di­na Ma­go­me­das, se­nų pa­tie­ka­lų re­cep­tų at­gai­vin­to­jas ir nau­jų kū­rė­jas.

Ko­kių pa­grin­di­nių tai­syk­lių jis lai­ko­si kur­da­mas re­cep­tus? Ko­kia fi­lo­so­fi­ja va­do­vau­ja­si? „Svar­biau­sia – de­rin­ti in­gre­dien­tus, juos pa­rink­ti iš tos pa­čios vie­tos: že­mė­je au­gan­čius de­rin­ti prie ki­tų že­mė­je au­gan­čių, ne­im­ti noks­tan­čių ant me­džių. Ge­riau­sia de­rin­ti to­je pa­čio­je ter­pė­je au­gan­čius. Daž­niau­siai ku­riu pa­tie­ka­lus iš mėsos, pateikiamos įvairiais pavidalais. Pasitaiko, kad prireikia per trumpą laiką kažką pagaminti. Mano rekordas – skryliai, kuriuos be jokio išankstinio pasiruošimo pagaminau per 25 minutes“, – sako populiarių maisto namų vadovas.

Prie efektingiausių patiekalų profesionalus receptų kūrėjas priskiria krokodilo šlaunelių kepsnį. 

Pasidomėjus, kokią vakarienę Magomedas vadina idiliška, atitarė: „Vakarais mėgstu pasiskrudinti kelias riekeles duonos, užsitepti bazilikų padažo, paskaninti Kamambero sūriu. O su „Alytaus naujienų“ skaitytojais pasidalinsiu mūsų virtuvės autentiško bei skanaus kugelio receptu. Tai senas patiekalas, tokį kugelį ne viena šeimininkė gamino prieš 40 metų, kai dar nebuvo populiarus aliejus ir visi savose virtuvėse naudojo kiaulės taukus. Juos reikia smulkiai sumalti ir gerai pakepinti, o bulves sutarkuoti stambesne tarka. Kai susimaišo spirgučiai su stambesniais tarkiais, gaunasi ne palaida masė, o rupesnė tekstūra. Toks kugelis būna traškus ir aromatingesnis“, – puikiai lietuviškai kalba Magomedas.

Jis trumpai supažindina ir su savo šeimos kilme: „Mano mama – lietuvė, tėtis – kilęs iš Dagestano, taigi 50 procentų esu lietuvis.“

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai