Modestos aguonų ir obuolių pyragas (0)

Didelei skardai reikės:
300 g aguonų, perplautų, užmerktų prieš 6 valandas, permaltų;
1 kg obuolių, nuluptų, sutarkuotų burokine tarka;
100 g cukraus;
250 g sviesto;
10 valg. šaukštas manų kruopų;
1 arbatinis šaukštelis (a. š.) sodos arba 1.5 a. š. kepimo miltelių;
8 kiaušinių;
300 g juodojo šokolado, padėti į šaldytuvą prieš 3 val.
Gaminimas.
Sumaišome šlapias permaltas aguonas, tarkuotus obuolius, cukrų, kepimo miltelius arba sodą ir manų kruopas. Ištirpiname ir į masę įmaišome sviestą. Atskiriame trynius ir įmaišome.
Išplakame baltymus, atsargiai permaišome masę ir sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30 min., tada – 150 laipsnių apie 20 min. Pyragas turi atrodyti sausas iš išorės ir gražiai apskrudęs.
Šaltą šokoladą sutarkuojame smulkia tarka. Iškepus pyragui, tarkuotas šokoladas skubiai užbarstomas ant jo viršaus, orkaitė išjungiama ir uždaroma kuriam laikui, kad karštyje šokoladas apsilydytų.
Pyragą prieš valgant rekomenduojama palaikyti vėsiai min 12 val. Patiekiant kaip priedą, galima naudoti kelias brendyje brandintas vyšnias ar kitokias uogas.
Pastabos.
Šiame recepte nebūtina griežtai sverti ingredientus, nes pyragas visuomet gaunasi. Svarbu, kad manų kruopos kiek pabrinktų ir sugertų obuolių skystį, o tešlos masė būtų drimbanti, ne skysta.
Aš naudoju žieminius lietuviškus obuolius. Jei tešlos masė skystoka dėl sultingų obuolių ar tiesiog norisi kietesnės konsistencijos, galima naudoti kažkiek baltų miltų arba pridėti manų kruopų.
Taip pat labai svarbu kokybiškos aguonos. Dauguma prekyboje parduodamų – karčios. Aš naudoju namines, tad man plikyti nereikia.
Komentarai
Palikite savo komentarą