Mainų diena: dalintasi maisto grožiu ir skoniu (0)
Dzūkiškas kugelis patiko anglams
Alytiškė Danutė – profesionali maisto gamintoja, ji yra baigusi tuometį Vilniaus kooperacijos technikumą. „Anksčiau viską namuose gamindavome pačios. Parduotuvėse nebuvo pusgaminių. Pasikeitė laikai, prisitaikėme prie naujovių. Vyrui mirus, gyvenu viena, bet valgyti gaminuosi ir dabar. Mėgstu daržovių ir vaisių patiekalus, tad namų šaldytuve visada yra avokadų, paprikų, salierų, baklažanų, pievagrybių. Nieko „gatavo“ iš parduotuvių neperku, net koldūnus gaminu pati. Mėgstu rūgštesnes sriubas, patinka barščiai su mėsa ir be mėsos. Pieniškų nevalgau. Anąkart sugrįžusi anūkė paprašė pagaminti naminių koldūnų pagal paprastą receptą.
Pagaminau, juk nesunku. Imi 3 stiklines miltų, užverdi stiklinę vandens, užplikini miltus, įdedi druskos, šlakelį aliejaus ir viską gerai sumaišai. Tešla – lyg šilkinė. Anūkė mėgsta paukštieną, tad sumaliau vištienos file ir šlaunelių mėsos. Niekada nesu pirkusi faršo, visada mėsą pati susimalu. Padariau koldūnų, iškepiau kibinų, dar blynų. Kai iš Anglijos grįžo sūnus, viriau cepelinų. Man gaminti nėra sunku, o ir patinka. Nuskuti bulves, susitarkuoji, aišku, ne rankomis, nusunki, pagamini įdarą. Vėdarus kepu, kai susirenka daugiau šeimos. Viską moku ir darau, kol kas man nėra neįveikiamų patiekalų“, – dalijasi patyrimu Danutė.
Visi jos vaikai gyvena Anglijoje: sūnus, dukra, dvi anūkės ir keturi proanūkiai. Dzūkiška virtuvė vertinama ir Anglijoje. „Nuvykusi kepiau kugelį, patiko. Iš pradžių pauostė, paragavo ir konstatavo – „neblogas“, – mena Danutė.
„Esu tokiame amžiuje, kad privalau būti linksma“
Darbingus metus senjorė Danutė praleido visuomeninio maitinimo srityje, daugiausia, 24 metus, – šaldytuvų gamyklos valgykloje. „Aš buvau labai reikli ir tokia išlikau. Pirmiausia iš savęs daug reikalauju iki dabar, kol suprantu, kol sugebu. Po vyro mirties dukra surado senelių darželį „Gerumo skraistė“, sako yra tokia vieta, pasiskambink, gal patiks. Pasiskambinau, nuėjau, patiko. Dar radau jaunystės laikų pažįstamą moterį, metais už mane jaunesnę. Visi ten draugiški, visi vienodo statuso, nesvarbu ar tu vyresnis, ar jaunesnis, daugiau sveikas ar mažiau.
Aš dar sugebu susitvarkyti visus reikalus, nes daug, kaip minėjau, ir dabar reikalauju iš savęs. Rytą pribudusi atsisėdu ir sau sakau: „Na, Danute, į priekį“. Aš save vedu tik į priekį, kokios nuotaikos bebūčiau. Dažnai nueinu 10 tūkst. žingsnelių, nors asmeninis planas – 5 tūkst. Pritrūksta žingsnelių, vaikų nupirktą dviratį paminu, 20 žingsnių išsimatuota buto distancija pavaikštau. Žinau ir klimatologės Audronės Galvonaitės patarimą – vos prabudus nusišypsoti, kad diena būtų linksmesnė. Vertinu šią moterį, ji man patinka kaip žmogus, turi apie ką pakalbėti, nepilsto iš tuščio į kiaurą. Sau aš prigalvoju stimulų eiti į priekį. Štai vieną kartą sėdžiu ir galvoju, ką daryti, mečiau šiukšlę į šiukšlinę ir nepataikiau. Dabar paimti, ar vėliau, kaip reikės dar kažką nuveikti. Ne sakau, kelk subinę ir dabar paimk šiukšlę. Ir nuotaika kita, taip padarius“, – reziumuoja pašnekovė.
... Visą straipsnį rasite naujausiame laikraščio „Alytaus naujienos“ numeryje (66/14126). Jį įsigykite miesto parduotuvėse „Aibė“, „Čia market“, prekybos centruose „Iki“, „Maxima“, „Norfa“, „Rimi“ ir kitose spaudai draugiškose vietose. Pigiausias būdas skaityti – laikraštį užsisakyti ir jį antradieniais bei penktadieniais gauti į namus ar darbą. Užsiprenumeruoti galite jums patogiu metu „Perlo“ mokėjimo skyriuose arba darbo dienomis iki 15 val. mūsų redakcijoje (S. Dariaus ir S. Girėno g. 4-2, Alytus, tel. 0 315 51956).

Prenumerata priimama ir „Lietuvos pašte“, tačiau dėl pašto antkainio – didesne kaina. Dėkojame visiems, laikraštį užsisakantiems metams. Redakcijai tai yra svarbiausia palaikymo žinia ir pati didžiausia parama, leidžianti išlikti, sėkmingai gyvuoti ir leisti nepriklausomą (tik nuo jūsų – skaitytojų, prenumeratorių priklausomą) laikraštį.
Komentarai
Palikite savo komentarą