Ligoninės kavinėje išvirtų cepelinų rytdienai nebelieka (2)

Aldona KUDZIENĖ, aldona@alytausnaujienos.lt
Kolektyvas
Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės valdose veikiančios kavinės virėjos gamina nemažai skanių patiekalų, bet, pasak savininkės Genės Munikienės (nuotr. pirma iš kairės), labiausiai perkami pagal senovinį receptą išvirti cepelinai su mentės ar kumpio mėsos įdaru. Jų mėgėjai kalba, kad šios virtuvės cepelinus drąsu būtų siūlyti ir prezidentams.
Pamalonina valgytojų šilti žodžiai

Alytaus ligoninėje jau keturioliktus metus veikianti kavinė atrodo erdviai ir kartu paprastai: sienas puošia Alytaus fotomenininko Zenono Bulgakovo senųjų miesto vaizdų nuotraukos, stalus – gėlės. Durys lankytojams atvertos  nuo 8 iki 16 val., o virėjos renkasi ir darbus pradeda dar prieš 7 valandą ryto. Daugiausia darbo prie cepelinų, kurie šioje kavinėje gaminami dvejopai – iš virtų ir iš žalių bulvių. Cepelinai dažnoje kavinėje nesitraukia iš pagrindinių patiekalų lyderių, jie juk reprezentuoja mūsų gastronominį paveldą. „Lankytojams gal ne kasdien, bet reikia cepelinų. Juk anksčiau šeimos jų kasdien irgi nevirė, o tik savaitgaliais“, – kalba virėjos. Cepelinus galima virti ne tik su mėsa, bet ir su kepenėlėmis, grybais, varške. „Anksčiau gaminome ir su varške, bet su mėsa populiariausi“, – tikina moterys.

Nuo 10 valandos daugėja lankytojų, į lėkštes jau guldomi cepelinai – dideli, karšti, minkšto bulvinio sluoksnio. Ir  mėsa, ir bulvių masė iš tikrųjų labai gera. Daugeliui  vieno, apie 200 gramų sveriančio, cepelino ir užtenka sočiai pavalgyti. Virėja Irena Radzevičienė mena, kaip namuose draugė, kuri buvo užsisakiusi jai išvirti šešis, suvalgė du, o raginama įsidėti daugiau, atsisakė: „Nejuokauk, čia kaip šeši“. Irena šypsosi draugei, kaip įpratusi, cepelinus formavo pagal savo ranką.

Virėjai, virtuvės patirtį kaupiančiai nuo 15 metų, produktų kiekius matuoti reikia nebent savo įgudusiai akiai  pasitikrinti. Ne tik Irena, visos kavinės darbuotojos stengiasi, kad klientai nenusiviltų. Mėgstami ir jų gaminami žemaičių blynai, virtų bulvių cepelinai, vieną kartą per savaitę kepamos dzūkiškos bandos, kugelis. Pamalonina atėjusiųjų vyrų šilti pajuokavimai, kad užsuko čia pavalgyti, nes žmonos jiems tokių skanių  cepelinų neišverda. Priimami ir užsakymai, ypač skirti ligoninėje besigydantiesiems. „Jei žmogus užsinori varškėčių, mes ir išverdame“, – teigia kavinės darbuotojos. O tokių prašymų pasitaiko, juk kavinėje dažnas nori nupirkti šilto, šviežio maisto ir lankomiems ligoniams.

Patiekalų kainos šiemet nepakilo

Modernybių, bent gaminant cepelinus, ligoninės kavinės virtuvėje, nesivaikoma. Ir negudraujama, „kažkuo“ nepagardinama.  Kaip pasakoja virėja I. Radzevičienė, ji gamina taip, kaip iš mamos yra išmokusi, ir tą šioje kavinėje daro jau septintus metus. Cepelinai verdami mažiausiai trijuose puoduose. Irena pabrėžia, kad bulvių veislė turi būti tinkama cepelinams gaminti. Tokias tiekia Alytaus rajono ūkininkai. Mėsa taip pat perkama tik lietuviška, šviežia, atvėsinta. Net svogūnai – iš vietinių ūkių.

„Verdame kiekvieną darbo dieną, turime nuolatinių klientų, kurie labai džiaugiasi. Užsuka pavalgyti ir užsieniečiai, į gimtinę sugrįžę alytiškiai. Tokių nemažai ateina, pavalgo ir dar išsineša. Cepelinų mėgėjų amžius – labai įvairaus, noriai valgo ir jauni. Ateina ir ligoniai išsiilgę pamėgto maisto, daktarai. Vienas medikas užsuka kasdien. Cepelinų nebelieka rytdienai, suvalgomi. Negadiname savo markės, apkeptų, nors jie būtų tos pačios dienos virimo, nesiūlome, kad nepagalvotų, jog tai vakarykščiai. Mes patiekalų kainų nepakėlėme, cepelinai irgi parduodami ta pačia kaina. Kol kas. Norime išlaikyti klientus. Jei bus kritinė padėtis, žiūrėsime“, – atvirai ir atsakingai kalba kavinės savininkė G. Munikienė. Apskritai patiekalų kainos čia labiau įkandamos negu kitur: cepelinų porcija – 5, vienas cepelinas – 3 eurai. 

Kitos kavinės G. Munikienės vadovaujama UAB „Genutės sodyba“ neturi, bet maitinimo paslaugas teikia trims Alytaus miesto mokykloms – Šv. Benedikto gimnazijai, Šaltinių ir  Panemunės progimnazijoms. „Ketvirtadieniais moksleiviams irgi verdame cepelinus, ši savaitės diena net cepelinų diena vadinama. Bet moksleiviams juos pateikiame be spirgučių, su grietine. Mokyklose negalima spirgučių naudoti, bet vaikai įprato valgyti ir grietine pagardintus“, – sako kavinės savininkė.

......

Daugiau skaitykite laikraščio „Alytaus naujienos“ 14070-ajame numeryje.

Geriausias, pigiausias būdas laikraštį skaityti yra jį užsisakyti. Prenumerata – čia.

© Publikacijų autorystė yra saugoma ℗ Perpublikavimas žiniasklaidoje griežtai draudžiamas

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

    Komentaras

    Kaip smagu, nuostabu. Ligoninės virėjos tikrai iš visos širdies stengiasi, kaip angelėliai , kad cepelinai būtų tokie, kaip visada lietuvių mėgstami . O prezidentas - tai turi savo žmoną kuri verda ar nemokėdama - lebedina į keptuvę kažką iš tingėjimo kažkaip viralą virti !! Turi jie ten savo seime irštvą valgyklą su Skvernelio nuotrauką ant sienos pakabintą ir tegul ten visi vienas už kitą pasipūtę, ( Skardžiaus įvaizdis), turi jie kur valgyti nereikia apie juos nei galvoti. O ligoniukams kur algos buvo mažutės, kur visą gyvenimą dirbo, ir darbai atėmė sveikatą, belieka tik ligoninės cepelinai širdžiai malonūs. Panevėžio ligoninėje maistas skanus, ,kad vis tenka tai traumatologiniam gulėti, tai operacinė kaip viešnia šalia vis ir šalia. Kiti maisto nevalgo, labai gerai išrankumu serga kai parduotuvės maisto perkrautos. Cepelinai lietuvių išprotėjimo valgis. Iki nebepajėjimo visi valgo ir dar ir dar kol užmiega. Sekmės visi valgykite kiek tik galite daugiau cepelinų. Sveikiname pavalgiusius !!

Kiti straipsniai