Dvi­gu­bai iš­švais­ty­tas mais­tas: ne­su­val­gy­ti pro­duk­tai ir ne­iš­rū­šiuo­tos at­lie­kos (0)

maistas
Kur ga­li­ma ras­ti ne­iš­pa­kuo­tų kek­sų, sau­sai­nių, sal­dai­nių, ban­de­lių? Tik­rai ne tik par­duo­tu­vių len­ty­no­se – at­lie­kų kon­tei­ne­riuo­se taip pat. „Pas­ta­ruo­ju me­tu ap­tin­ka­me tik­rai daug iš­mes­tų duo­nos ga­mi­nių. Kai ku­rie pro­duk­tai bū­na net ne­iš­pa­kuo­ti – grei­čiau­siai žmo­nės per daug pri­si­per­ka, ne­su­val­go ir iš­me­ta. Pa­ste­bi­me, kad iš­me­ta­ma ir daug įvai­rių grū­di­nių kul­tū­rų ga­mi­nių: dribs­nių, ko­šių“, – pa­sa­ko­ja Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro (ARATC) ap­lin­ko­sau­gos spe­cia­lis­tė Eri­ka Bu­lo­vie­nė.

Dėl to­kių da­ly­kų dvi­gu­bai ap­mau­du: gy­ven­to­jai ne tik švais­to mais­tą, bet ir ne­iš­rū­šiuo­ja to, ko ne­su­val­go. Mais­to at­lie­kos Aly­taus re­gio­ne at­ski­rai ren­ka­mos jau še­še­ri me­tai, bet ne­ma­žai jų vis dar iš­me­ta­ma kar­tu su miš­rio­mis at­lie­ko­mis.

Kiek­vie­ną se­zo­ną, ke­tu­ris kar­tus per me­tus, yra at­lie­ka­mi miš­rių at­lie­kų mor­fo­lo­gi­niai ty­ri­mai. Jie ro­do, kad miš­rių at­lie­kų kon­tei­ne­riuo­se iš­me­ta­mo mais­to ir jo li­ku­čių nuo­lat ma­žė­ja. Pra­ėju­siais, 2023 me­tais, miš­rio­se at­lie­ko­se ap­tik­ta tik kiek dau­giau kaip 21 proc. mais­to at­lie­kų ir tai yra 12 proc. ma­žiau nei 2022 m., kai mais­tas miš­rių at­lie­kų srau­te su­da­rė apie 33 proc. 

At­lie­kant ty­ri­mus pa­ste­bi­ma, kad dau­giau­sia ne­iš­rū­šiuo­tų mais­to at­lie­kų iš­me­ta­ma šal­tuo­ju me­tų lai­ku – ru­de­nį ir žie­mą. 

„Kiek­vie­ną ru­de­nį la­bai iš­au­ga kar­tu su miš­rio­mis at­lie­ko­mis iš­me­ta­mų dar­žo­vių, vai­sių kie­kiai. Ap­tin­ka­ma daug sker­die­nos, ypač avių, at­lie­kų“, – pa­ste­bė­ji­mais da­li­ja­si E. Bu­lo­vie­nė.  

Ta­čiau ji tu­ri ir ge­rų ži­nių: at­ski­rai su­ren­ka­mų mais­to at­lie­kų kie­kiai re­gio­ne di­dė­ja.  Per aš­tuo­nis šių me­tų mė­ne­sius Aly­taus re­gio­ne su­rink­ta be­veik 6 tūkst. 520 to­nų mais­to ir vir­tu­vės at­lie­kų. Tai – pus­an­tro kar­to dau­giau nei per­nai per tą pa­tį lai­ko­tar­pį ir be­veik 2,2 kar­to dau­giau nei per aš­tuo­nis mė­ne­sius 2022 me­tais. 

Mais­to at­lie­kas be­veik vi­sa­me re­gio­ne ge­riau rū­šiuo­ja in­di­vi­du­a­lių na­mų gy­ven­to­jai – iš jų su­ren­ka­mi ge­ro­kai  di­des­ni mais­to at­lie­kų kie­kiai nei iš dau­gia­bu­čių na­mų. Ki­to­kia si­tu­a­ci­ja yra tik ku­ror­ti­nė­se Birš­to­no ir Drus­ki­nin­kų sa­vi­val­dy­bė­se, kur iš dau­gia­bu­čių na­mų su­ren­ka­ma dau­giau at­lie­kų nei iš in­di­vi­du­a­lių. 

Ne­iš­rū­šiuo­tos mais­to at­lie­kos ter­šia ki­tas at­lie­kas, ap­lin­ką ir di­di­na vi­sos at­lie­kų tvar­ky­mo sis­te­mos kaš­tus. Iš­rū­šiuo­tos mais­to at­lie­kos ne­da­ro jo­kios ža­los, o prie­šin­gai – duo­da nau­dą: iš jų ga­mi­na­ma elek­tros ener­gi­ja ir kom­pos­tas. Pra­ėju­siais me­tais iš at­ski­rai su­rink­tų mais­to ir vir­tu­vės at­lie­kų ARATC pa­ga­mi­no dau­giau kaip 2 tūkst. 100 to­nų kom­pos­to. 

Rug­sė­jo 29-ąją mi­ni­ma Tarp­tau­ti­nė in­for­ma­vi­mo apie mais­to švais­ty­mą die­na yra dar vie­na pro­ga kiek­vie­nam pa­skai­čiuo­ti, kiek mais­to, o tuo pa­čiu ir gam­tos re­sur­sų bei sa­vo as­me­ni­nių fi­nan­sų iš­švais­to­me ir ką ga­li­me pa­da­ry­ti, kad pa­tiems sa­vęs ne­tek­tų įra­šy­ti į švais­tū­nų są­ra­šą. 

Ne­at­sa­kin­gas mais­to at­lie­kų rū­šia­vi­mas taip pat yra sa­vo­tiš­kas mais­to švais­ty­mas, nes ne­rū­šiuo­jant be­tiks­liai iš­me­ta­ma tai, kas dar ga­lė­tų bū­ti pa­nau­do­ta. Įvai­rių ty­ri­mų duo­me­nys ro­do, kad at­sa­kin­gai at­lie­kas rū­šiuo­jan­tys gy­ven­to­jai, są­mo­nin­giau ap­si­pir­ki­nė­ja, ma­žiau var­to­ja, daž­niau at­si­sa­ko per­tek­li­nių da­ly­kų. 

Te­gu į kon­tei­ne­rius ke­liau­ja tik at­lie­kos, o ne mais­tas. 

ARATC informacija 
Užs. Nr. 160

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Kiti straipsniai