Įdomūs faktai apie kavą: ar žinote, kaip išsirinkti pupeles šiam gėrimui? (1)

kava

Nuo pat XVII amžiaus, kai kava buvo atgabenta į Europą, jos populiarumas tik auga. Šiais laikais beveik kiekvienas žmogus neįsivaizduoja savo ryto ritualo be šio tonizuojančio gėrimo puodelio. Kavos pupelių galima rasti kiekvienuose namuose, o jų skonių pasirinkimas parduotuvėse gali apsukti galvą. Ką būtina žinoti apie šį visų pamėgtą gėrimą ir kaip pasirinkti tinkamiausias kavos pupeles?

 

Skonis ir nauda organizmui

Kavamedžiai, kurių uogos ir yra naudojamos kavos ar kakavos gamybai auga išskirtinėse sąlygose. Tai augalas, kuris sėkmingai užauga ir duoda derlių autogrąžų regionuose. Todėl dažniausiai apdirbti kavamedžių vaisiai – kavos pupelės – į mūsų namus atkeliauja iš Afrikos ar Pietų Amerikos šalių. 

Stipraus skonio, malonaus aromato kava turi kofeino, kuris tonizuoja organizmą ir yra žinomas dėl savo energijos suteikiančio poveikio. Tačiau kava toli gražu nėra tik energetinis gėrimas. Visuomenės sveikatos mokyklos „Harvard T.H. Chan“ paskelbtoje mokslinėje publikacijoje nurodoma, kad  neviršijus 300g. kofeino per dieną kava teikia naudą organizmui. Publikacijoje skelbiama, kad kava gali padėti apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, nes šis gėrimas turi B grupės vitaminų, kalio, magnio bei kitų svarbių vitaminų. Iš kavamedžio vaisių gaminama kartoko skonio kakava taip pat nenusileidžia savo naudingumu. Ji gausi antioksidantų, kurie yra naudingi žmogaus kūno ląstelėms. Mokslininkai įspėja, kad vartojant kavą svarbiausia – saikas. Keli puodeliai šio karšto ir kvapnaus gėrimo atneš naudos kūnui, tačiau rekomenduojama neperdozuoti kofeino.

 

Kokią pupelių rūšį pasirinkti?

Pasaulyje geriausiai žinomos kelios kavos rūšys: Arabika, Robusta arba Liberika. Populiariausia ir geriausiai vertinama yra Arabika. Šios pupelės yra pailgos, šiek tiek plokščios ir išsiskiria žalia spalva. Iš šių pupelių paruošta kava yra švelnaus skonio, labai aromatinga,  gali turėti lengvą šokolado poskonį. Jas renkasi net apie  70 procentų žmonių. Dažnai Arabika pupelės yra ruošiamos skirtingomis skrudinimo ir virimo technikomis, todėl išgaunamas vis kitoks rezultatas. Pavyzdžiui, Huracan kava yra net kelių skirtingų rūšių Arabikos mišinys, kuris leidžia išgauti subalansuotą unikalų skonį. 

Dar viena itin populiari pupelių rūšis – Robusta. Tai mažiau lepios, net ir prastesnėse sąlygose sėkmingai augančios pupelės. Jos yra apvalesnės, o spalva gali varijuoti nuo rusvos, pilkšvos iki žalsvos. Robusta yra mažiau aromatingos, savyje turi daugiau kofeino bei pasižymi kartoku skoniu. Būtent dėl to dažnai ši rūšis yra brandinama. Tai leidžia sušvelninti skonį, atskleisti malonų aromatą. Neretai Robusta pupelės yra maišomos su Arabika. Be to dažnai tokios pupelės yra gerokai pigesnės.

Liberika pupelės yra aitraus, nemalonaus ir stipraus skonio. Jos retai naudojamos masinėje rinkoje. Dažniausiai ši rūšis panaudojama tirpios kavos gamybai. 

 

Pagaminti nesudėtinga

Kava gali būti gaminama Moka arba Frech press kavinuku, moderniais aparatais, per filtrą bei užplikoma vandeniu. Koks geriausias šio gėrimo paruošimo būdas – sunku atsakyti. Ruošiant kavą French press kavinuku, reikėtų pupules sumalti stambesniu malimu, moderniems aparatams, naudojant filtrus ar Moka kavinuką geriausias bus smulkesnis pupelių malimas. 

Bet vis dėlto skanų ir kvapnų gėrimą galima paruošti ir be papildomų prietaisų. Svarbiausia – tinkamas maltos kavos ir vandens santykis. Pavyzdžiui, 250 mililitrų puodeliui reikės 15 gramų maltų pupelių. Labai svarbu neužplikyti gėrimo per šaltu ar per karštu vandeniu. Todėl užvirus vandeniui rekomenduojama palaukti kelias minutes ir tik tuomet iš lėto sukamaisiais judesiais užplikyti maltas pupeles. Dar po kelių minučių atsiskleis visi skoniai ir pasklis puikus aromatas – taip žinosite, kad gėrimas paruoštas tinkamai.

 

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.