Naujas konkursas ieško suaugusiųjų literatūros kūrėjų (1)

nuotr
Septintus metus gyvuojantis Paauglių ir jaunimo literatūros konkursas visiškai pateisino jo rengėjų tikslus – skatinti lietuvių autorius kurti kokybišką, skaitytojui patrauklią literatūrą, o skaitytojus raginti Lietuvos autorių sukurtas knygas skaityti. Įvertinusi ilgametę konkurso patirtį, praėjusiais metais leidykla „Alma littera“ nusprendė skelbti konkursą vaikų literatūrą kuriantiems autoriams. Šiais metais gimsta dar vienas konkursas – ieškomi talentai, kuriantys suaugusiesiems.

Rankraščius Suaugusiųjų literatūros konkursui autoriai kviečiami teikti iki 2022 metų kovo 3-osios – Tarptautinės rašytojų dienos. Laukiama įvairių žanrų grožinės literatūros kūrinių: romanų, dramų, detektyvų, trilerių, istorinių romanų. Nesvarbu, ar esate dar niekam nežinomas, pradedantis kurti žmogus, ar pripažintas, brandus autorius, leidykla ir profesionalų komisija pasirengusi perskaityti ir įvertinti kiekvieną atsiųstą rankraštį, svarbiausia, kad kūrinys būtų grožinė literatūra.

„Pastebėjome, kad rašytojai ir norintieji jais tapti ne tik siūlo savo rankraščius, bet ir nori sulaukti profesionalų patarimų, yra atviri ir smalsūs. Šiandien kviečiame autorius į ambicingesnį iššūkį, nei sulaukti teigiamo arba neigiamo atsakymo, kviečiame dalyvauti konkurse, – sako leidyklos „Alma littera“ vadovė Dovilė Zaidė. Ji pabrėžia, kad nugalėtojo rankraštis bus išleistas, o autoriui įteikta 3 000 eurų premija. Jei tarp konkurso dalyvių atsiras daugiau nei vienas stiprus, įsimintinas, originalus rankraštis, bus skelbiami kūriniai – nominantai, jų autorius leidykla taip pat pakvies pasirašyti leidybos sutartis.

Suaugusiųjų literatūros konkurso rengėjai teigia neribojantys nei kūrinio žanro, nei autorių idėjų, nei fantazijos. „Ko tikimės? – svarsto Suaugusiųjų konkurso kuratorė ir vertinimo komisijos vadovė, leidyklos „Alma littera“ leidinių vadovė Vitalija Maksvytė. – Kad kūrinio kalba bus sklandi, turinys įtrauks, o rašymo stilius ar visiškai originali idėja sužavės. Konkursui teikiamos literatūros neskirstome į rimtąją ar nerimtąją, taigi tai gali būti ir meninės, ir laisvalaikio literatūros kūriniai. Juk niekad nežinai, kur atrasi perlą! Taip pat kviečiame konkursui teikti taisytus, tobulintus, anksčiau leidykloms siūlytus ir atmestus rankraščius. Ir Paauglių literatūros konkurse, kurį rengiame, ir pasaulio knygų leidybos istorijoje turime ne vieną pavyzdį, kai autorius sėkmė aplanko daug metų kantriai šlifuojant savo kūrinį.

Knygų rankraščius pagal konkurso nuostatuose numatytus kriterijus vertins komisija. Joje – Lietuvos leidėjų asociacijos vykdančioji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė, knygų ekspertas, literatūros apžvalgininkas Audrius Ožalas, kino prodiuserė Živilė Gallego, knygų dailininkė Kotryna Šeibokaitė-Ša, komikas, televizijos laidų vedėjas ir skaitytojas Paulius Ambrazevičius, reklamos specialistė, knygų mylėtoja Dovilė Filmanavičiūtė ir leidyklos „Alma littera“ leidinių vadovė Ugnė Giese.

Dvidešimt metų leidyboje dirbanti U. Giese sako iškart atspėjanti, kad į duris pasibeldė potencialus kandidatas į perkamiausių knygų sąrašus. Ji pasakoja, kad į leidyklos elektroninio pašto dėžutę nepaliaujamai plūsta rankraščių srautas. Kaip leidėjai atsirenka geriausius? „Užtenka vos kelių kąsnelių, pirmųjų rankraščio puslapių, kad arba pajustum intensyviai deginantį, kūno temperatūrą keliantį skonį bei iškalbingus pilvo dieglius, arba... išliktum abejingas, lyg sriūbtelėjęs prėskos sriubos“, – dalijasi komisijos narė.

V. Maksvytė pasakoja, kad į konkurso komisiją susirinko knygas mylintys ir kuo daugiau skirtingų įrankių jas vertinti turintys žmonės, ne tik literatūros profesionalai.

Komisijos nare tapti sutikusi R. Elijošaitytė-Kaikarė yra viena iš skaitymo skatinimo entuziasčių Lietuvoje. Ji įsitikinusi, kad skaitymas ne tik leidžia įsijausti į kito gyvenimą, bet ir formuoja geresnius kalbos įgūdžius, gebėjimą aiškiau reikšti mintis.

Kasmet savo perskaitytų knygų sąrašus publikuojantis filologas ir televizijos laidų vedėjas P. Ambrazevičius teigia, kad skaitymo džiaugsmas pripildo jo kasdienybę. Kiekvienoje knygoje jis pirmiausia ieško istorijos. „Gera istorija gali ištempti ir vidutiniškai parašytą knygą“, – įsitikinęs jis.

Akcijos „Knyga + kinas“ sumanytoja ir iniciatorė, kino prodiuserė Ž. Gallego mėgsta įvairią literatūrą – ir istorinius, ir šiuolaikinius romanus, detektyvus ir autobiografijas. Svarbu, kad knyga įtrauktų ir nepaleistų. „Labai noriu, kad kino ir literatūros bendruomenės galėtų kuo glaudžiau bendradarbiauti. Gali būti, skaitydama konkursui pateiktus rankraščius, mintyse matysiu pagal juos pastatytus kino filmus!“ – sako kino prodiuserė.

Literatūros apžvalgininkas A. Ožalas juokauja, kad visos kalbos apie artėjančią knygų mirtį gerokai perdėtos. „Tai ypač pamatėme per pandemiją, kai knygų skaitymas leidžiant laiką namuose tapo vienu mėgstamiausių laisvalaikio užsiėmimų tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Kai kalbame apie kūrybiškumą, vaizduotės skrydžius, panirimą į naujus informacijos laukus, pasaulio pažinimą, galų gale – puikią pramogą, visuomet atsigręžiame į knygas“, – teigia jis.

 

Suaugusiesiems skirtų grožinės literatūros rankraščių konkurso organizatoriai laukia iki 2022 metų kovo 3 dienos. Informacija apie konkursą ir konkurso taisyklės skelbiamos viešai leidyklos „Alma littera“ interneto svetainėje www.almalittera.lt.


 


 

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.