Vilniaus knygų mugėje Jurga Šeduikytė rašys audiolaišką ateičiai: kviečia ir skaitytojus (70)

audioknyga
„Buvo laikai, kai man atrodė, kad popierinė knyga išeina iš mados. Džiaugiuosi, kad būsiu apsirikusi, - pastaraisiais metais ji grįžo su didžiuliu trenksmu, nereikėjo nieko daryti. Tuo plečiasi ir knygos formatas – daugėja elektroninių, garsinių knygų. Kiekvienas iš mūsų turime unikalią knygą ir labiausiai tinkamą formatą“, - neabejoja dainininkė, trijų knygų autorė Jurga Šeduikytė. Šiais metais Vilniaus knygų mugėje ji pristatys dar vieną savo idėją – garso laišką. Jį rašys ne tik žinomi rašytojai, atlikėjai ir visuomenės veikėjai, bet ir mugės lankytojai.

Vilniaus knygų mugėje, garsinių knygų leidėjos „Audioteka.lt“ stende per visas mugės dienas – nuo vasario 24 iki vasario 27 dienos – bus galima palikti atsiliepimą apie labiausiai gyvenimą pakeitusią, įspūdį palikusią knygą. Garsinio laiško iniciatorė J. Šeduikytė teigia, kad laike bus užšaldytos būtent tų dienų, savaičių ir mėnesių emocijos, trumpos asmeninės žmonių istorijos. „Išrinkti Gyvenimo Knygą yra labai sunku, – ji sako. – Mes keičiamės, tad knygos, kurias skaitome, keičiasi taip pat. Jei manęs kas prieš dešimt metų būtų paklausęs apie labiausiai įspūdį padariusią knygą, pasakyčiau kitą pavadinimą, nei sakau dabar. Man ameniškai svarbi yra Danielio Keyeso novelė „Gėlės Aldžeronui“ – graži, skausminga, parašyta psichoterapeuto, ji tarsi ieško mūsų būties balanso.

 

Knygų mugėje pasirodys ir pačios įskaityta, naujausia J.Šeduikytės knyga „Iššūkis. Poilsio nuo darbo knyga“. „Neabejoju, kad šios knygos klausytojai ir skaitytojai turės progos pabendrauti su dviem Jurgomis – ta, kuri rašė ir ta, kuri garsino“, – sako ji. Abu knygos formatai Jurgai patinka, o klausytojai vietoj tuščių, asmeniniams įrašams ir dienoraščiams paliktų puslapių, garsinėje knygoje ras mažyčių užduočių, kurias knygos autorė kvies atlikti.

 

Garsines knygas atlikėja ir knygų autorė klauso gana dažnai. „Nėra nieko maloniau, nei įspūdingas, malonus vyriškas balsas, garsiai man skaitantis prieš miegą“, – juokauja ir teigia neįžvelgianti jokios konkurencijos tarp popierinės ir garsinės knygos.

 

Ne konkurenciją, o tik formų bendrystę ir patogumą skaitytojui garsinių knygų leidyboje įžvelgia ir leidyklos „Alma littera“ vadovė Dovilė Zaidė. Ji prasitaria apie leidyklos svajonę, kad skaitytojus vienu metu pasiektų ir popierinė, ir elektroninė, ir garsinė knyga. „Mūsų knygų audio turinys skaitytojus kol kas pasiekia tik vienoje platformoje Lietuvoje. „Viliamės, kad ir kiti knygų pardavėjai žengs į garsinių knygų pasaulį ir mes kartu galėsime pasiūlyti daug platesnio turinio. Tam, kad skaitytojus pasiektų įvairiapusis ir platus garsinių knygų turinys, reikia didelių investicijų. Kol kas apie tai svarsto vos kelios Lietuvos įmonės“, – sako D. Zaidė ir priduria neabejojanti, kad ši, pasaulyje sparčiai auganti tendencija, netrukus pasieks ir Lietuvos skaitytojus.

 

„Audioteka.lt, bendradarbiaudama su „Alma littera“, yra išleidusi jau keletą dešimčių garsinių leidinių. Pati „Audioteka.lt“ šiuo metu skaitytojams ar klausytojams siūlo per 300 įgarsintų knygų.

 

Nors „Audioteka.lt“ turi savo tinklalapį, tačiau daugiausia knygų klausytojų – net 149 000 vartotojų – naudojasi išmaniuosiuose įrenginiuose veikiančia programėle. Prieš įsigyjant knygos įrašą, siūloma nemokamai paklausyti iki valandos trukmės ištraukos – ne vien dėl knygos turinio, bet ir dėl įgarsintojo balso tembro. Kaip popierinei knygai spalvą suteikia dailininko iliustracijos, taip garsinę knygą nuspalvina įskaičiusiųjų balsai, padedantys atskleisti kūrinį.

 

Populiariausios „Audioteka.lt“ – saviugdos knygos. Leidykla taip pat siūlo grožinę literatūrą, politinių, istorinių, biografinių, verslo ir lyderystės knygų bei mokomųjų audioseminarų ir audiokursų. Apie penktadalį „Audioteka.lt“ knygų sudaro lietuvių autorių kūriniai.

 

Populiariausiu įgarsintu kūriniu leidykla įvardija Andriaus Tapino parašytą ir paties autoriaus įskaitytą „Vilko valandą“, su specialiai šiai knygai sukurtu garso takeliu. Klausytojai mėgsta ir J. R. R. Tolkieno „Žiedų valdovą“, aktoriaus Giedriaus Arbačiausko įgarsintą V. M. Putino „Altorių šešėlyje“. Beje, tai pats ilgiausias iš visų šiuo metu klausytis siūlomų kūrinių, kuriam reikėtų skirti 32 valandas.

 

„Tendencija labai aiški – garsinių knygų populiarumas auga, – sako „Audioteka.lt“ leidybos vadovė Inga Vilimė. – Praėjusiais metais mūsų platformoje pasirodė 82 naujos knygos, 55 iš jų buvo parengtos audiotekos studijose. 2020 metais turėjome 57 garsines knygas, o 2019 metais – 23”.

 

I.Vilimė teigia, kad esama nemažai skaitytojų, kurie į knygų pasaulį grįžta per garsines knygas. Vadinasi, plečiasi skaitytojų auditorija, kuri tik renkasi jiems priimtiną knygos formą. Pasikeitęs ir knygų leidėjų požiūris į garsines knygas – jiems nebereikia aiškinti apie garsinių knygų platformą, dabar juos labiau domina knygų leidybos galimybės ir sąlygos.

 

Garsinių knygų Vilniaus knygų mugėje bus galima rasti ir melomanus, kūrėjus bei muzikos mylėtojus kasmet suburiančioje AGATA „Muzikos salėje“. Po pertraukos ji grįžta su Lietuvos muzikos legendomis, naujais popscenos veidais, daugybe koncertų ir atlikėjų. Lankytojus čia pasitiks ir naujus savo leidinius pristatys Andrius Mamontovas, Jurga Šeduikytė, FC Baseball, Donatas Montvydas, „jauti“, Free Finga, Justinas Jarutis ir daugelis kitų.

 

Per visas keturias mugės dienas bus galima išgirsti gyvo garso pasirodymus, pokalbių scenoje susitikti su atlikėjais, diskutuoti apie muzikos naujienas ir tendencijas.

 

 „Tai ne kas kita, kaip vienas didžiausių muzikos festivalių Lietuvoje ir tikrai didžiausias muzikos šeimos susitikimas. Čia susirenka visi – nuo debiutuojančių atlikėjų iki scenos legendų, nuo roko iki elektronikos. Net nepastebėjome, kaip „Muzikos salė“ virto į areną, kurioje per keturias dienas apsilanko daugiau nei 70 000 žmonių”, – sako AGATA atstovas Justas Prascevičius.

 

Šiemet „Muzikos salė“ pirmą kartą vyks dvejose salėse. 2-ojoje Centrinių Litexpo rūmų salėje įsikurs koncertinė „Muzikos salės“ scena. Būtent čia vyks ir Vilniaus knygų mugės atidarymo renginys, kuriame į vieną dermę susijungs vaizdas, garsas ir tekstas.

 

Tarptautinė, 22-oji Vilniaus knygų mugė „Vaizdas kaip tekstas“ vyks šių metų vasario 24–27 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Mugės organizatoriai – Lietuvos leidėjų asociacija, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO.

Verslo idejos

    Komentarai


    Palikite savo komentarą

    Ribotas HTML

    • Leidžiamos HTML žymės: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
    • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

    Komentaras

    Yes i am totally agreed with this article and i just want say that this article is very nice and very informative article.I will make sure to be reading your blog more. You made a good point but I can't help but wonder, what about the other side? !!!!!!Thanks situs slot online

newspaper

Popierinė "Alytaus naujienos" laikraščio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti popierinę "Alytaus naujienos" laikraščio versiją rašykite mums el. paštu: skelbimai@ana.lt ir nurodykite savo vardą, pavardę ir adresą, kuriuo turėtų būti pristatomas laikraštis. Kai tik gausime jūsų laišką, informuosime Jus dėl tolimesnių žingsnių.

newspaper

Prenumeruokite „Alytaus naujienos” elektroninę versiją. Ir kas rytą laikraštį gausite į savo el. pašto dėžutę.